Reka Kaapeli 60 vuotta

Alkanut vuosi on Reka Kaapelin 60-vuotisjuhlavuosi, jonka kunniaksi koostamme tälle sivulle tarinoita yrityksemme historiasta ja ihmisistä. Juhlateema näkyy myös some-kanavillamme ja asiakasviestinnässämme pitkin vuotta.

1961

Rekan Kaapelin toiminta alkaa

Kaapelin valmistus alkoi 1961 Hyvinkäällä, kun Villayhtymältä vuokrattiin yksi tehdaskerros Kaapelitehdasta varten. Kaapelinvalmistus toimi aluksi Rentto Oy:n osastona tavaramerkkinään RE-KA ja tunnuksenaan vihreä lanka.

Ensimmäiset Suomen Sähkötarkastuslaitoksen hyväksymät asennusjohdot toimitettiin heinäkuussa 1961, mistä Reka Kaapelin toiminnan katsotaan varsinaisesti alkaneen.

1965

Kaapelivalmistuksen ensimmäinen vuosikymmen

Uusien koneiden myötä 1962 Reka alkoi valmistamaan myös maakaapeleita. Tuotanto tilat alkoivat kuitenkin käydä pieniksi. Vuoden 1965 alussa Reka pääsi uusiin tehdastiloihin Hyvinkään Sahamäkeen. Suuremmat tilat sekä uudet koneet nostivat tuotantokapasiteetin aivan uudelle tasolle.

Vuodesta 1966 Reka on kuulunut Suomen Sähkötukkuliikkeiden liittoon. Jäsenyys mahdollisti tukkuliikkeiden hyödyntämisen ja vei Rekan myynnin uusille urille.

1972

Vienti käynnistyy ja toiminta laajenee 

70-luvulla tuotanto laajeni ja volyymi kasvoi. Reka valmisti johtosarjoja autoteollisuudelle, PVC-viemäriputkia ja kaapelisarjoja Saab Scanialle.

Toiminnan laajennettua, ensimmäinen Rekan vientitoimitus meni Islantiin vuonna 1972.

Yli 40 vuotta Rekan Viennissä

”Taloon tullessani Rekalla oli kaksi tehdasta ja vientiä tehtiin Skandinaaviaan sekä Saksaan. Teleksillä kirjoitettiin tarjoukset asiakkaalle ja IBM sähkökirjoituskoneella kirjoitettiin vientiasiakirjat sekä tuotantotilaukset tehtaalle.

Vientiosasto sijaitsi Hyvinkään tehtaalla puisessa rakennuksessa, jota kutsuttiin White Houseksi.

Tekniikka ympärillä on muuttunut vuosikymmenien aikana kuten puhelimet, internet ja nopeammat lentoyhteydet, mutta samantyyppisiä asiakkaiden haasteita ratkotaan yhä.”

Sirpa Pötry, Aluevientipäällikkö

1973

Keuruun tehdas otettiin käyttöön

Asennusjohtojen ja pienehköjen kaapeleiden valmistus siirrettiin Hyvinkäältä Keuruulle, mistä löytyi kaapelin tuotantoon soveltuva valmis halli. Vuonna 1984 sitä laajennettiin, jolloin layout saatiin virtaviivaisemmaksi.

Tehtaalla valmistetaan nykyisin sekä asennus- ja instrumentointikaapeleita sekä palonkestäviä ja halogeenittomia erikoiskaapeleita.

Kaapelinvalmistusta vuonna 1973

Ikimuistoisia työreissuja

”Tulin taloon nuorena naisena, kun hain yhdessä siskoni kanssa Hyvinkään Sahamäkeen talousosastolle määräaikaiseksi sairausloman paikkaajaksi. Näin alkoi tähän mennessä 35-vuotinen työurani Rekalla, jolla olen ehtinyt työskentelemään monella eri osastolla.

Mieleen on painunut, kun 80- ja 90-luvun taitteessa Hyvinkäältä kerättiin porukkaa pariksi päiväksi Keuruulle inventoimaan varastoa. Yövyimme Keurusselän hotellilla, reissut olivat työn ja ilon täyteisiä sekä ikimuistoisia.”

– Sari Suanto, henkilöstöassistentti

1986

Lisäkapasiteettia asennusjohtimille

Vuonna 1986 Tervakoskelle perustettiin johdinsarjatehdas sekä vuonna 1993 aloitettiin johdinsarjojen teko Viipurissa. Tätä toimintaa varten perustettiin vuonna 1992 erillinen yritys, Reka Harnesses Oy, jonka toiminta kuitenkin myytiin 1997.

Reka 60 vuotta, kuvassa johdinsarjatehdas sisältä, työntekijöitä pöydän ääressä.

1999

Keski- ja suurjännitekaapeleiden valmistus aloittaa uuden aikakauden

Keski- ja suurjännitekaapeleiden valmistus aloitettiin vuonna 1999, jonka myötä Rekalla siirryttiin uuteen aikakauteen. Ensimmäinen Riihimäen keskijännitekaapelilinja asennettiin entiseen Paloheimon lasivillatehtaaseen.

Vuonna 2006 aloitettiin Riihimäen tehtaan laajat investoinnit, jonka tuloksena syntyi mm. toinen CCV-eristyslinja sekä uutta tehdastilaa.

Kuvassa Riihimäen tehtaan linja vuonna 1999