Hyvinkääläisyritysten energiatehokkuuspalkinto Reka Kaapelille

Kuva palkintojenjakotilaisuudesta Hotel Sveitsissä

Hyvinkään kaupungin, Hyvinkään yrittäjien ja Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin kymmenettä kertaa järjestämässä energiatehokkuuskilpailussa kannustetaan yrityksiä energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian käyttöön. Tänä vuonna palkinon sai Reka Kaapeli Oy. Hyvinkääläisyritysten energiatehokkuuspalkinto luovutettiin Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin syyskokouksen ja Finanssilounaan yhteydessä 3.12.2021 Hotelli Sveitsissä.

Energiatehokkuuskilpailun voiton kriteerinä oli energiankäyttöään tehostanut tai uusiutuvan energian käyttöä edistänyt hyvinkääläinen yritys.
Aiemmin palkinnon on saanut muun muassa KONE Suomi, Saint-Gobain Finland sekä Myllyn Paras Finland Oy. Energiatehokkuuskilpailun järjestäjinä toimivat Hyvinkään kaupungin energiansäästötyöryhmä yhdessä Hyvinkään yrittäjien ja Riihimäen-Hyvinkään kauppakamarin kanssa.

Reka Kaapeli Oy on tehnyt viime vuosien aikana useita merkittäviä energian kulutuksen pienentämiseen ja ilmastopäästöjen pienentämiseen tähtääviä hankkeita:

 1. Tehtaiden valaistus on vaihdettu LED-valaistukseen kaikkien Reka Kaapelin tehtaiden osalta vuonna 2020. Arvioitu energiansäästö on 1300 MWh vuodessa, energiansäästöprosentti on yli 70 %.
 2. Sähkönhankinnassa on siirrytty CO2-vapaasti tuotetun sähkön käyttöön koko Reka Kaapelin osalta 2020. Tämän ansiosta hiilijalanjälki on pienentynyt 2440 tonnia (CO2e) vuodessa. (AFRY Oy:n hiilijalanjälkilaskuri)
 3. Organisaation hiilijalanjälkilaskenta on kehitetty laskuri yhdessä AFRY Oy:n kanssa 2020–2021, mikä mahdollistaa toiminnan CO2-jäljen ymmärtämisen ja toimenpiteiden tehokkaan kohdistamisen.
 4. Reka Kaapeli Oy:n Riihimäen ja Keuruun tehtaille on asennettu aurinkovoimalat 2020. Aurinkopaneeleita on yhteensä 675 kpl, ja niiden tuotannoksi on arvioitu 130 000 kWh vuodessa.
 5. Vuonna 2020 dieselkäyttöinen 8 tonnin vastapainotrukki on korvattu sähkötrukilla Hyvinkäällä. Tällöin on dieselin kulutus vähentynyt 12 000 litraa ja hiilijalanjälki 32 tonnia (CO2e) vuodessa.
 6. Viimeisen öljylämmitteisen tilan muutos kaukolämmölle Keuruulla 2020.
 7. Sähköautojen latauspisteet asennettu kaikille toimipisteille 2021.
 8. Sähköpolkupyörien säilytys- ja latauspisteet kaikille toimipisteille 2021.
 9. 2021 on tehty päätös uusiutuvaa energiaa käyttävään autokantaan siirtymisestä.
 10. Liiketoiminnan ja tehtaiden kehittämisessä panostetaan erityisesti uusiutuvan energian lisäämisen mahdollistaviin kaapeleihin.
 11. Toimitukset uuteen fossiiliseen energiantuotantoon on lopetettu 2020.

Hotel Sveitsissä järjestetyssä tilaisuudessa palkinnon pokkasi Reka Kaapelin laatu- ja turvallisuuspäällikkö Kari Ingalsuo sekä henkilöstö-, laatu- ja ympäristöjohtaja Jari Haapala.