Kesätyöntekijät ovat korvaamaton resurssi Reka Kaapelilla

Onni lähettämön tietokonepöydän ääressä

Tänäkin vuonna Reka Kaapelin kaikilla paikkakunnilla Hyvinkäällä, Keuruulla ja Riihimäellä on kesätyöntekijöitä  tuotannossa ja kunnossapidossa. Kesätyöntekijät ovat Rekalle korvaamaton resurssi, jotta tuotanto voi pyöriä tauotta myös kesäaikaan. Kävimme jututtamassa muutamaa Rekan kesätyöntekijää heidän tunnelmistaan kaapelinvalmistuksessa.

Onni lähettämön tietokonepöydän ääressä
Onni lähettämössä, lähettämötyössä tietoja otetaan ulos muun muassa Rekan tietokannasta.

Tuore ylioppilas Onni päätyi Keuruulle Rekalle töihin isänsä Nikon jalanjäljissä, Onni on aiemmin ollut Rekalla TET-jaksolla sekä tonnikampanjalaisena huoltamassa ulkoalueita.

Onni tuli töihin ylioppilaskirjoitusten jälkeen ja aikoo jatkaa Rekalla ainakin syksyyn, tammikuussa kutsuu armeija. Onni on Rekalla töissä lähettämössä, jossa hän muun muassa huolehtii poimintalistoista, joihin merkitään Rekan järjestelmästä kelojen koot ja numerot. Hän myös tilaa keloille kuljetuksia Rekan kumppanin Kaukokiidon kautta ja ajaa tarvittaessa trukkia, trukkikortin Onni suoritti heti kesätyön alussa.

Onni kertoo työn olevan mukavan vaihtelevaa: ”Välillä on kiireisempää, välillä rauhallisempaa. Turhaa stressiä ei tarvitse kuitenkaan ottaa. Kaikesta olen tykännyt, mitä tähän asti on vastaan tullut. On ollut mukavaa olla täällä töissä.”

Onni kehuu Rekaa luotettavaksi työnantajaksi, joka hoitaa palkat ajallaan ja huolehtii työntekijöistään muun muassa työterveyspalveluin. Kehityskohteita hän ei osaa nimetä.

Kesäsuunnitelmissa on vielä reissu Kroatiaan, muuten kesä kulunee arkisin työn merkeissä.

Maria vetämässä kaapelia isolta kaapelikelalta.
Maria näkee itsensä teknillisessä alalla tulevaisuudessa

Maria aloitti Rekalla Keuruulla maaliskuussa kuultuaan kesätyöhausta. Maria on töissä pakkauslinjalla, hänen työtään on muun muassa pakata kaapelit isoilta keloilta pienemmille keloille.  ”Tykkään kun saa koko ajan tehdä jotain, eikä tarvitse istuskella. Aikakin kuluu nopeammin.” Maria kertoo.

Maria kertoo, että turvallisuusohjeet on käyty kattavasti läpi ainakin kolmeen kertaan, niitä painotetaan paljon. Maria kehuu myös ilmapiiriä: ”Kaikki esihenkilöt ovat mukavia ja rentoja, täällä on todella joustavaa. On helppo olla ja työskennellä.”

Tulevaisuudessa lukiotaustaisella Marialla on toiveena päästä Tampereelle korkeakouluun opiskelemaan teknillistä alaa, myös työskentely ulkomailla kiinnostaisi, esimerkiksi jonkin vaihto-ohjelman kautta.

Rasmus seisoo koestuspisteessä kaapelikelan edessä.
Rasmus on arvostanut ennen kaikkea rentoa ilmapiiriä

Rasmus tuli Hyvinkään tehtaalle koestukseen töihin toukokuun alussa. Rasmus näki ilmoituksen työnvälitysyrityksen sivuilla ja päätyi sitä kautta Rekalle. Syksyllä kesätöiden jälkeen Rasmus suuntaa aikuislukioon.

Rasmuksen työhön koestuksessa kuuluu muun muassa kaapelin kuoriminen sekä jännitteen mittaaminen. Kaapelit myös laitetaan valmiiksi kuljetusta varten. Näin aluksi Rasmuksella on mukana kokeneempi työpari, mutta myöhemmin kesällä hän tekee töitä myös itsenäisesti. Hän kertoo, että perehdytys on ollut sopivan pituinen, siinä on päässyt hyvin rytmiin mukaan.

Parhaaksi asiaksi Rasmus nimeää vapautuneen ja rennon ilmapiirin sekä keskustelut toisten rekalaisten kanssa: ”On ollut tosi mukavaa, apua saa aina kun pyytää ja ihmisetkin on tosi mukavia!”

Sähköala tuntuu ehdottomasti omalta, Juho kertoo

Juho aloitti työharjoittelujakson huhtikuussa ja jatkoi sittemmin kesätyöntekijänä Reka Kaapelilla Riihimäellä. Hän sai vinkin perheen kautta, että Rekalta kannattaa kysellä työharjoittelupaikkaa, joka sitten järjestyikin helposti. Syksyllä 2023 Juholla starttaa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon viimeinen vuosi Hyriassa.

Rekalla Juho on päässyt tekemään monipuolisesti kunnossapidon ja huollon työtehtäviä. Juho työskentelee aina tiiminä kokeneen parin kanssa.

”Parasta on, kun saa tehdä käsillään. Sähköala tuntuu ehdottomasti omalta, jokainen päivä on erilainen. Rekasta on jäänyt positiivinen kuva, hommat hoituu, mutta ilmapiiri on rento” kertoo Juho kesästään Rekalla.

Operaattoreita kesäkaudeksi

Salla on ollut Rekalla Hyvinkäällä huhtikuusta lähtien, hän etsi itsenäistä työtä ja pääsi Rekalle rekrytointiyrityksen kautta. ”Mietin voiko olla mahdollista, että ilman mitään tutkintoa ja kokemusta pääsee kaapelialalle kesätöihin. Vielä viisi kuukautta sitten en tiennyt kaapeleista mitään. Reka Kaapelista tiesin sen verran, mitä Googlesta löysin”.

Salla valmistui lukiosta keväällä 2023 ja suunnittelee pitävänsä nyt välivuoden, tulevaisuudessa häntä kiinnostaa mahdollisesti tuotantotalouden tai matematiikan opinnot. Reka Kaapelilla Salla tulee työskentelemään ainakin syyskuun loppuun asti.

Salla työskentelee alumiininlanganvedossa, jossa valmistetaan erikokoisia alumiinilankoja kaapeleihin. Työnkuvaan kuuluu ennen kaikkea koneen ja prosessin valvominen, työ sisältää myös lankojen sarjanvaihtoja sekä puolien, kelojen ja tynnyreiden siirtämistä. Toki nostamiseen käytetään siihen tarkoitettuja laitteita, koska esimerkiksi lankapuolat painavat kymmeniä kiloa. Salla kertoo, että turvallisuusasiat on käyty hyvin läpi uusien työntekijöiden kanssa.

Työn fyysisyys yllätti jossain määrin, vaikka siitä toki kerrottiin jo hakuvaiheessa. Hyvä fyysinen kunto on eduksi, Sallalla itsellään on takana pitkä jalkapallotausta.

Ilmapiiri on auttavainen työkavereiden kesken: ”Olen saanut kaikilta apua, nyt jo viiden kuukauden jälkeen alkaa itsekin osata asioita. Omissa työtavoissa on varmasti vielä paljonkin kehitettävää, mutta ajan kanssahan sitä oppii”.

”Olen tykännyt tästä työstä, hyvin erilaista verrattuna aiempaan työtaustaani. Olen tykännyt vuorotyöstä, välivapailla on ehtinyt nauttia kesäisistä jutuista” Salla vielä jatkaa.