Yhdessä kohti älykkäämpää kelahallintaa

Tässä blogisarjassa seuraamme eri asiantuntijoidemme silmin älykkään kelahallinnan kehittämistä ja Älykelan matkaa suunnittelupöydältä asiakkaan työmaalle ja takaisin. Tervetuloa mukaan!

Aina, kun fyysinen tuote yhdistetään tietoverkkoon, puhutaan IoT:sta (Internet of Things). Me lähdimme etsimään IoT:sta ja digitalisaatiosta apua kelahallinnan tehostamiseen.

Kaapelikelojen kierto täysinä tehtaalta työmaalle ja takaisin on kaikille alalla toimiville tuttu vuosikymmeniä samanlaisena pyörinyt kuvio. Tähän arkeen valitettavasti kuuluu se, että välillä kelat ovat eri paikassa tai eri aikaan kuin tekijät, kaapeli loppuu kesken päivän tai että kelat unohtuvat pellon laitaan lojumaan pitkiksi ajoiksi. Aikaa palaa, rahaa hukkuu ja hermot kiristyvät.

Yhdessä asiakkaidemme kanssa lähdimme hakemaan tähän ongelmaan ratkaisua. Liiketoiminnan muotoilussa on oleellista muodostaa iso kuva asiakkaiden ja sidosryhmien tarpeista. Niitä kartoittaessamme huomasimme yhden olennaisen seikan, joka nousi ylitse muiden: oikeaa kaapelia tulee olla oikea määrä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tämä on sekä meidän että myös asiakkaidemme yhteinen intressi.

On tärkeää, että oikeaa kaapelia on oikea määrä oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Liiketoiminnallisten hyötyjen varmistamiseksi on tärkeä tutkia digitalisoitavaa prosessia tarkemmin. Tällä tarkoitan sitä, että IoT- laitteiden tuottama data ei itsessään muuta nykytilaa, vaan sen täytyy suhteuttaa ja sulauttaa osaksi toimintaa. Kun sovelletaan uutta teknologiaa ja kehitetään uusia toimintamalleja, on erityisen tärkeää kokeilla ideoita niiden oikeassa ympäristössä. Tätä olemme tehneet kevään 2019 aikana.

Vastaus on nyt melkein valmis. Se on Älykela, joka on ensimmäisen kehitysvaiheen jälkeen koekäytössä kahdella asiakkaallamme.

Tällä hetkellä projektissa testataan vielä muun muassa eri vaihtoehtoja kelojen paikantimiksi. Testijakson jälkeen lähdemme pilotoimaan järjestelmää laajemmin.

Kun koko prosessi kelojen lähettämisestä palautukseen hoituu digitaalisesti, saavutetaan Älykelan tavoitellut hyödyt: kelojen status ja sijainti on kaiken aikaa tiedossa, kokonaiskuva pysyy hallussa, sekä kaikki tarvittavat tiedot kulkevat kelan mukana. Tämä mahdollistaa tehokkaamman kelahallinnan, sujuvamman kelapalautuksen ja joustavamman kelapalvelun.

Älykäs kelahallintajärjestelmämme on rakennettu Microsoftin pilvipalvelun päälle yhteistyössä RD Velhon kanssa.  Uusi palvelu avataan asteittain asiakkaiden hyödynnettäväksi näillä näkymin ensi vuoden aikana. Kela digitalisoituu nyt!